Faraomyror

Faraomyran (Monomorium pharaonis) är en liten myra som hör hemma tropiska och subtropiska delar av världen, men som numera även förekommer inomhus i kallare klimat. I Sverige kan den inte klara sig i det vilda, däremot trivs den i uppvärmda byggnader. Allra bäst trivs faraomyror när temperaturen håller sig i spannet 27-30 grader Celsius, men normal svensk rumstemperatur duger. Faraomyror uppskattar fukt men klarar sig bra även i vintertorr svensk inomhusmiljö.

Så pass sent som 1930-talet förekom faraomyran fortfarande inte i Sverige, däremot fanns det fall rapporterade från Köpenhamn.

Faraomyran som skadedjur

Faraomyror äter livsmedel avsedda för människan och kan sprida sjukdomar.

Utseende

Arbetsmyrorna blir bara 2 mm långa, vilket innebär att faraomyror är betydligt mindre än svartmyror och kan vara svårare att upptäcka i hemmet. Drottningar håller sig kring 4 mm och hanarna är cirka 3 mm.

Faraomyrans kropp är bärnstensgul eller blekgul, och bakkroppsspetsen är något mörkare än resten av kroppen.

Bon

Faraomyror bygger gärna bon i sprickor och andra svåråtkomliga skrymslen i byggnaden och det kan vara svårt att lokalisera var bona befinner sig.

Bekämpning

Att bekämpa faraomyror är svårt och det krävs ofta många behandlingsomgångar spridda över flera månader för att få bukt med problemet.

Förebyggande åtgärder

Säkerställ att det inte finns någon mat eller dryck som faraomyran kan komma åt. Faraomyror är inte bara intresserade av sötsaker utan är också mycket förtjusta i proteinrik föda, till exempel kött.

Tänk på att det inte bara är människomat mat som är intressant, utan faraomyrorna äter gärna annat också – till exempel husdjursmat och döda insekter. Låt inte husdjurens mat stå framme mer än nödvändigt, och upprätthåll en god hygiennivå i hemmet så att det inte finns döda insekter för faraomyrorna att livnära sig på. Man kan till exempel behöva gå till botten med andra skadedjursangrepp, till exempel bananflugor, för att minska mattillförseln för faraomyrorna.

Livscykel

Faraomyran har en mycket snabb livscykel och kan gå från ägg till vuxen myra på fem veckor. Den hinner då med både ett larvstadie som varar mellan 18 och 24 dygn, och ett puppstadie på nio till tolv dygn.

Det är bara fertila individer som har vingar. När de flyger omkring för att para sig kallas det för att de svärmar. Till skillnad från våra inhemska myror kan faraomyror svärma när som helst under året. Hanen dör direkt efter parning och är då cirka 3 veckor gammalt, medan befruktade honor kan leva upp till 9 månader. Under sin livstid kan en faraomyredrottning lägga uppemot 3 500 ägg.

Det är vanligt att flera stycken myrdrottningar lever i samma bo. När boet når en viss storlek tar någon av drottningarna med sig en grupp arbetarmyror och lämnar boet för att bilda ett nytt bo på en annan plats. Arbetarmyrorna bär med sig ägg och larver från det gamla boet, vilket gör att det nya samhället snabbt kommer igång.

Det nya boet fortsätter ofta att hålla kontakten med det gamla boet och myror från de olika bona är inte fientligt inställda till varandra.

Systematik

Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Steklar
Hymenoptera
Familj Myror
Formicidae
Underfamilj Ettermyror
Myrmicinae
Släkte Monomorium
Artnamn Monomorium pharaonis